Financial lease

financial leaseBedrijfsauto afbetalen met financial lease
Bij de leasevorm financial lease financiert de leasemaatschappij de bedrijfsauto. Door een bepaalde periode een vast bedrag per maand te betalen aan de leasemaatschappij, wordt de financiering afgelost. Aan het einde van de leaseperiode bent u de volledig eigenaar van de bedrijfsauto. Financial lease lijkt op lenen, alleen wordt er nooit een geldbedrag uitgekeerd. De leasevorm is gericht op de financiering van een object, bijvoorbeeld een bedrijfsauto.

Aflossing
Het bedrag wat u per maand aan de leasemaatschappij betaalt, is afhankelijk van een aantal factoren. Allereerst is het afhankelijk van het type auto en de kosten hiervan. Een ander belangrijk element is de periode waarover u de aflossing betaalt. Hoe langer de periode, hoe lager de maandlasten zijn. De meeste leasemaatschappijen houden bij auto’s een leasetermijn tussen de twee en zes jaar aan.

Maandelijkse termijnen
Bij financial lease kunt u zelf bepalen hoeveel u wilt aanbetalen en wat de hoogte van het slottermijn is. Een slottermijn is een bedrag die aan het einde van de leaseperiode in één keer wordt afgelost. Dat bedrag wordt niet meegenomen in de maandelijkse aflossing, waardoor de maandlasten lager liggen op het moment dat u kiest voor een slottermijn. Een ander aspect van de maandelijkse termijnen is de rente die de leasemaatschappij vraagt voor de investering. Deze kan onderling verschillen, het is verstandig om verschillende maatschappijen met elkaar te vergelijken. Bij financial lease heeft u de hoogte van de maandelijkse termijnen dus zelf in de hand en u weet van te voren precies wat u aan de aflossing van de bedrijfsauto kwijt bent. Als ondernemer moet u nog wel rekening houden met kosten zoals onderhoud, verzekeringen en reparaties.

Economisch eigenaar
Het voordeel van financial lease is dat u tijdens de leaseperiode al economisch eigenaar bent van de bedrijfsauto. Dit betekent dat de auto op de balans van de onderneming komt te staan. Doordat de leasemaatschappij de bedrijfsauto financiert, valt de lease onder vreemd vermogen. Het voordeel hiervan is dat u recht hebt op een investeringsaftrek en verschillende fiscale voordelen op de afschrijving en rente.

Financial lease in het kort
Als u als bedrijf in één of meerdere bedrijfsauto’s wilt investeren, maar niet wilt dat u liquiditeitspositie verandert, kunt u kiezen voor financial lease. Het bedrag dat maandelijks aan de leasemaatschappij wordt betaald bestaat uit de aflossing en rente. De hoogte hiervan heeft u zelf in de hand: u vrij bent om zelf een type auto uit te zoeken, u kunt de leasetermijn en de hoogte van het slottermijn zelf bepalen. Bij financial lease bent u na de periode van lease volledig eigenaar, de bedrijfsauto komt hierdoor op de balans van de organisatie te staan. Dit levert u verschillende fiscalen voordelen op. Binnen enkele jaren bent u door de afbetaling van gelijke maandelijkse termijnen de eigenaar van een of meerdere bedrijfsauto’s.